Eesti koondised saavad teada EM-finaalturniiri alagrupivastased

Täna kell 18:00 loositakse Itaalias Napolis 2023. aasta võrkpalli meeste ja naiste Euroopa meistrivõistluste finaalturniiride alagruppide koosseisud. Naiste turniiri üks korraldajatest on Eesti. Naiste finaalturniiri korraldajamaad on lisaks Eestile Itaalia, Saksamaa ja Belgia. Meeste finaalturniir toimub Itaalias, Põhja – Makedoonias, Bulgaarias ja Iisraelis.

Eesti esindajana osaleb loosimisel meie rahvuskoondise temporündaja Liis Kullerkann.

Mõlemal EM-finaalturniirilil osaleb 24 võistkonda, kes on jagatud nelja 6-liikmelisse alagruppi.

Eestis toimuva alagrupi mängud mängitakse Tallinnas Saku suurhallis järgmisel aastal 16. kuni 23. augustini. 1/8-finaalid ja 1/4-finaalid mängitakse Belgias ja Itaalias, poolfinaalid ja medalimängud Belgias.

Alagruppide loosimise süsteemist. Iga korraldaja saab valida endale alagruppi ühe vastase turniirile kvalifitseerunud võistkondade hulgast. Eesti valik naiste finaalturniiril tehakse teatavaks tänase loosimise käigus. Ülejäänud 16 võistkonda asetatakse Euroopa Võrkpalli Liidu (CEV) septembrikuise edetabeli alusel nelja loosigruppi ja nendest loositakse ülejäänud naiskonnad alagruppidesse laiali. Detailsema selgituse loosimisprotseduuri kohta leiab SIIT.

Koduse EM-finaaltruniiri peale vaadates uurisime ühelt edukamalt Eesti võrkpallitreenerilt Marko Mettilt millised võiks olla naiste finaalturniiri tänased loositulemused esmalt sportliku taseme ja mängukvaliteedi peale mõeldes ning milliseid vastaseid me sooviks oma algruppi, et alagrupist edasipääs tunduks kõige reaalsem.

“Publikule sportliku taseme mõttes võiks minu hinnangul olla vägevaim variant Soome, Serbia, Poola, Rootsi ja Kreeka.

Verivärsket valitsevat maailmameistrit Sebiat ja nende staarmängijat Tijana Boškovići sooviksid kõik võrkpallisõbrad oma silmaga mängimas näha!

Poolast oleks publikule omaette vaatamisväärsus sidemängija Joanna Wolosz, kes on koondise rünnakuid dirigeerinud juba aastast 2010 ja klubivõrkpallis teinud imelist ajalugu Imoco Volley Conegliano klubiga. Lisaks nende tõusev täht, 203 cm pikkune Magdalena Stysiak.

CEV-i poolt Euroopa parimaks naisvõrkpalluriks valitud Rootsi koondise diagonaalründajat Isabelle Haak‘i sooviksid samuti kõik võrkpallisõbrad näha samal põhjusel nagu Serbiatki, lihtsalt selle vahega, et üks sats on valitsevad maailmameistrid ja teine valitsevad Euroopa Hõbeliiga meistrid. Aga Rootsil on üldiselt tegemist generatsiooniga, mis võib kõiki üllatada – kaksikud Lazicid, Anderssonid ja õed Haagid. Nende poolehoidjatel Tallinnasse lihtne kohale kaasa elama samuti tulla ja üks tribüün kollaseks värvida.

Kreekaga oleme mänginud viimase seitsme aasta jooksul 5 korda ja peale esimese mängu üllatusvõitu järgmised neli oleme kaotanud. Vasakukäeline nurk Olga Strantzali ja diagonaal Anthi Vasilatonaki olid kaks peamist liidrit paar aastat tagasi, aga klassiga mängijaid jätkub seal teisigi.

Võimaliku edasipääsu mõttes võiksid sobivamad vastased olla Soome, Bulgaaria, Tšehhi, Bosnia & Herzegoviina ja Šveits.

Soomet tunneme läbi ja läbi ning oleme nendega madistanud aastast-aastasse. Fifty-sixty on omavaheliste mängude saldo samuti. Lisaks treenib nende sidemängijat Kaisa Alankot SF Paris Saint-Cloud klubis meie rahvusnaiskonna peatreener Alessandro Orefice, kes möödunud hooajal toimetas Prantsusmaal Pays d’Aix Venelles’i klubis soomlannade teise tähtsa lüli diagonaalründaja Piia Korhoneniga.

Bulgaaria on ainuke sats, kellega me lähiajaloos mänginud pole. Aga nende peatreener on meie endine loots Lorenzo Micelli ja see võiks olla meie naiskonnale lisamotivatsiooniks ennast ületades väike üllatus serveerida.

Tšehhit (Tallinnas Kalevi Spordihallis EM-i valikturniir 2018 25. august ja legendaarne 3:2), Tijana Boškovići õega Bosniat (hõbeliigas 25. mai 2021 hõbeliigas toimunud imemäng tulemusega 3:2) ja Šveitsi oleme varasemalt suutnud võita. Tõsi, šveitslaste käest saime viimati valusal moel kaks korda (11.05.2021 2:3; 14.05.2021 1:3) viimasel EM-valikturniiril sugeda. Samas nende Maja Storcki ja Laura Künzleri vastu on meil panna Kertu Laak ja Kristiine Miilen. Ja me mängime sel korral kodus!”

Naiste ja meeste 2023 EM-finaalturniiri alagruppide loosimist on võimalik jälgida CEV-i Facebooki lehel. Otselink otseülekandele SIIN

Eestis toimuva alagrupi mängud mängitakse Tallinnas Saku suurhallis järgmisel aastal 16. kuni 23. augustini. 1/8-finaalid ja 1/4-finaalid mängitakse Belgias ja Itaalias, poolfinaalid ja medalimängud Belgias. Eesti rahvusnaiskond mängib EM-finaalturniiri avamängu kolmapäeval, 16. augustil kell 20:00.

Meeste EM-finaalturniir mängitakse 28. augustist kuni 16. septembrini 2023. Eesti meeste koondise jaoks selgub tänasel loosimisel ka alagrupiturniiri toimumise koht.

Eesti võrkpalli toetavad:
Peatoetaja: